browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bevallen, hoe gaat dat?

Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling kan beginnen.

De slijmprop
Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond gevuld met slijm; dit noemt men de slijmprop. Wanneer u de slijmprop verliest, gaat dit vaak gepaard met een beetje (helderrood of donkerbruin) bloedverlies. Het verlies van de slijmprop zegt niets over het begin van de bevalling. Het kan zelfs zijn dat u nog enkele weken doorloopt. Ga daarom rustig verder met uw dagelijkse bezigheden.

Weeën
Weeën zijn steeds terugkerende, pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent. De buik wordt hierbij heel hard. U kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen.
In de zwangerschap kan u lichte weeën ervaren, de zogenaamde harde buiken. Deze zorgen ervoor dat het kind indaalt en dat uw lichaam zich voorbereid op de bevalling.
Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig komen en zeurende onderbuikspijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker. Goede ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de paar minuten terug en houden een minuut aan. Het is niet meer mogelijk om tijdens de wee te praten of lachen en u moet stoppen met datgene waarmee u bezig was. Wanneer de wee over is, is de buik soepel en de pijn verdwenen.
De weeën kunnen het best hun werk doen wanneer u een rustige plek opzoekt. Warmte werkt ontspannend en kan u helpen bij het opvangen van de weeën (een warme kruik, warme douche of warm bad).

Het breken van de vliezen
Bij 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het breken van de vliezen moet ervoor zorgen dat uw lichaam het signaal krijgt om weeën te maken.
Vruchtwater ruikt zoetig en het verlies ervan valt niet op te houden. Het kan zijn dat u ineens een hele plons vruchtwater verliest, maar het kan ook gebeuren dat dit geleidelijk gaat met kleine beetjes (scheutjes).
De kleur van vruchtwater is normaal gesproken helder: kleurloos, wittig of roze, soms met witte vlokjes erin. Wanneer het vruchtwater groen, geel of bruin is, heeft uw kindje in het vruchtwater gepoept. Dit kan erop wijzen dat uw kindje het niet prettig meer vindt in de baarmoeder, maar gelukkig is er meestal niets aan de hand.
Gebruik kraamverband om het vruchtwater mee op te vangen. De kleur van het vruchtwater valt dan makkelijker te beoordelen. Bewaar deze verbanden zodat wij ze kunnen bekijken.
Zo lang de vliezen nog niet gebroken zijn, vormen zij een beschermlaag tussen het kindje en de buitenwereld. Wanneer de vliezen breken is deze bescherming verdwenen. Wanneer de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, verhoogt de kans op infectie aanzienlijk. Vooraf weten wij niet hoe lang het duurt voordat het kindje geboren wordt, nadat de vliezen gebroken zijn. Volg daarom de volgende adviezen op:
– Ga niet meer in bad, douchen kan geen kwaad
– Gebruik geen zeep om uzelf (van onderen) te wassen
– Gebruik geen tampons, maar kraamverband en verschoon dit regelmatig
– Heb geen gemeenschap meer

Wanneer de vliezen 24 uur gebroken zijn en de bevalling zich nog niet verder aankondigt, zal u voor extra controles naar het ziekenhuis gaan. Soms wordt u dan ook al opgenomen op de kraamafdeling. De zorg wordt dan door de gynaecoloog overgenomen en u mag niet meer thuis bevallen.

Bloedverlies
Bloederig slijmverlies en/of enkele druppels helderrood bloedverlies tijdens de bevalling is normaal. Wanneer het bloedverlies ineens veel meer wordt, of zo veel is als een menstruatie, moet u altijd contact met ons opnemen. Vang het bloedverlies op in een kraamverband en bewaar dit tot wij er zijn.

 

Wanneer de bevalling begonnen is komt 1 van ons bij u thuis langs om u te onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken en uw wens, gaat zij nog even weg of blijft zij bij u.
Tijdens de bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster, zowel bij een bevalling thuis als in het ziekenhuis (poliklinisch). Wij zullen de kraamverzorgster bellen en evt. het ziekenhuis op de hoogte stellen van uw komst.

Uit ervaring blijkt dat de bevalling voorspoediger verloopt wanneer er continu een deskundige bij u in de buurt is. Daarom bieden wij continue baringsbegeleiding aan. Dit houdt in dat wij bij u kunnen blijven vanaf het eerste moment dat u ons gebeld heeft. Soms kan het zijn dat wij door drukte, deze begeleiding uit handen geven aan de kraamverzorgster. Zij is ook geschoold om u tijdens de bevalling te ondersteunen.
U mag van deze service gebruik maken, maar dit is zeker niet verplicht! Ook wanneer u op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen, mag u van onze ondersteuning gebruik maken.

Indien er een complicatie optreedt tijdens de bevalling, verwijzen wij u naar de gynaecoloog of kinderarts. Deze neemt dan de zorg over u en uw kindje van ons over. Indien gewenst blijven wij bij u wanneer wij de zorg overgedragen hebben aan de gynaecoloog.