browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Adviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u de volgende adviezen opvolgt.

Roken, alcohol en drugs
Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van deze genotsmiddelen afgeraden. Door het gebruik van deze middelen kan de doorbloeding van de placenta (moederkoek) verminderen, waardoor de baby niet alle voedingsstoffen tot zich kan nemen wat hij wil. Het gewicht van de baby is vaak lager en de placenta kan vroegtijdig loslaten.

Voeding
Tijdens de zwangerschap kan uw eetgedrag veranderen door het zwangerschapshormoon. Desondanks moet u wel proberen gezond en gevarieerd te eten. Probeer hierbij rekening te houden met de volgende dingen:
• eet geen rauw vlees
• eet geen rauwe melkproducten (Franse kazen en producten die vers van de boer komen; gepasteuriseerde of gesteriliseerde melkproducten mogen wel gebruikt worden)
• eet niet te veel orgaanvlees (lever etc., af en toe een boterham met leverworst of paté kan geen kwaad)
• groente en fruit goed wassen voor gebruik

Wij raden u aan om voor uitgebreid voedingsadvies (op maat) contact op te nemen met Anita Vorenkamp, diëtiste. Zij heeft zich onder andere gespecialiseerd op voeding tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het telefoonnummer van Anita is 0511-471358 of kijk op haar website www.voedingsadviesbureau.info

Foliumzuur
Foliumzuur is een B-vitamine waarvan bewezen is dat het de kans op een kindje met een neuraalbuisdefect (o.a. een open ruggetje) verkleint. Het advies is om al voor dat u zwanger wordt te starten met het dagelijks gebruik. Een dosis van 0,5 mg per dag is voldoende. U gebruikt foliumzuur in ieder geval tot u 10 weken zwanger bent.
Wanneer u een verhoogde kans heeft op een kindje met een neuraalbuisdefect is de aanbevolen dosis 5 mg per dag. Indien u hierover twijfelt, kunt u contact opnemen met uw huisarts of onze praktijk.

Kattenbak
In de ontlasting van (met name jonge) katten zit een parasiet (toxoplasmose) die kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij uw kind. Vermijd daarom het contact met de uitwerpselen van een kat. Verschoon bij voorkeur niet zelf de kattenbak. Als u dit toch doet, doe dit dan met handschoenen aan.

Tuinieren
Draag bij het tuinieren handschoenen, zodat u niet (per ongeluk) in aanraking komt met de uitwerpselen van dieren. Door dit contact kan u besmet raken met de parasiet toxoplasmose (zie kattenbak).