browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Zwangerschaps kwaaltjes

Veel vrouwen hebben last van ongemakken tijdens de zwangerschap. Hieronder staan de meest genoemde ongemakken beschreven.

Aambeien

Aambeien zijn een soort spataders rondom de anus. De klachten zijn van pijn en/of jeuk. Aambeien ontstaan vaak aan het eind van de zwangerschap onder invloed van het zwangerschapshormoon en de druk van de zwangere baarmoeder.
Probeer zo min mogelijk druk te zetten bij het krijgen van ontlasting. Om te voorkomen dat uw aambeien verergeren als gevolg van obstipatie is het verstandig om veel te drinken, vezelrijk te eten en voldoende te bewegen. Eventueel kunt u via de verloskundige praktijk Curanol krijgen. Dit is een medicijnkuur van tabletten en zalf.

Afscheiding

De vaginale afscheiding verandert vaak tijdens de zwangerschap: het wordt meer en dunner (wateriger). Dit komt omdat de vagina meer doorbloed is tijdens de zwangerschap.
Vaginale afscheiding mag, maar als u er andere klachten bij krijgt (zoals jeuk, branderig gevoel en pijn) moet u contact opnemen met uw huisarts. Meestal heeft u dan last van een schimmelinfectie. Deze is goed te behandelen en moet behandeld worden, anders kan uw kindje spruw krijgen.

Bandenpijn

Bandenpijn is een stekende pijn is de onderbuik, liezen of onderrug. Bandenpijn is een soort groeipijn: de baarmoeder hangt aan banden in uw buik en deze banden worden opgerekt door het gewicht van de zwangerschap. Vaak wanneer u een dag erg druk geweest bent, heeft u ’s avonds of de volgende dag last van bandenpijn. Soms helpt het om met een warme kruik tegen de buik te zitten of een warm bad te nemen.

Bekkenklachten

Bekkenklachten kunnen ontstaan door een combinatie van een slechte houding, overgewicht en verweking van het kraakbeen in het bekken tijdens de zwangerschap.
Wanneer u denkt last te hebben van bekkenklachten, verzoeken wij u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij zullen u dan, indien nodig, verwijzen naar de mensendieck en/of fysiotherapeut.

Blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap drukt de baarmoeder meer en harder op de blaas dan normaal. Als gevolg van deze druk kan het moeilijker zijn om voldoende uit te plassen. Een blaasontsteking kan hierdoor makkelijk ontstaan. Wanneer u klachten heeft van extreem vaak plassen, zeurende onderbuikpijn tijdens en/of direct na het plassen (kan uitstralen naar de onderrug) en harde buiken, moet u wat urine naar de huisarts brengen om te controleren op blaasontsteking. Klachten als een branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen hoeven niet aanwezig te zijn bij een blaasontsteking als u zwanger bent.
Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, wordt deze behandeld met antibiotica. Daarnaast is het belangrijk om veel te drinken en voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt vaker voor naarmate de zwangerschap vordert. Onder invloed van het zwangerschapshormoon verslapt de sluitspier van de maag en wordt de hoek tussen de maag en de slokdarm minder scherp. Daarnaast bevordert de druk van de baarmoeder tegen de maag ook het maagzuur.
Probeer rekening te houden met uw voeding: regelmatig kleine beetjes eten, gebruik niet te veel vet en kruiden en drink minder koffie, thee en koolzuurhoudende dranken. Wanneer u last heeft van maagzuur wil een lepel vanillevla, pepermuntje of een beschuit wel helpen. Als de klachten verergeren kunt u een middel als Regla-pH, Gaviscon of Antagel kopen bij de drogist.

Duizeligheid

Duizeligheid komt tijdens de zwangerschap geregeld voor en kent vele oorzaken. Als gevolg van het zwangerschapshormoon wordt uw bloeddruk lager tijdens de zwangerschap. Een lage bloeddruk kan duizeligheid veroorzaken. Daarnaast kan duizeligheid veroorzaakt worden door een laag ijzergehalte, een laag suikergehalte of hyperventilatie. Probeer regelmatig kleine beetjes te eten en niet te snel op te staan wanneer u een poosje hebt gezeten of gelegen. Als u wat verder zwanger bent kan het zijn dat je duizelig wordt wanneer u op de rug ligt. Een groot bloedvat wordt dan afgekneld. Draai op de zij en u zult merken dat u zich snel beter voelt.

Harde buiken

Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Wanneer het kindje heel druk is geweest of aan het indalen is, kunt u ook last hebben van harde buiken. U mag in de tweede helft van de zwangerschap dagelijks last hebben van een paar harde buiken. Voor een zwangerschapsduur van 37 weken mogen de harde buiken niet pijnlijk zijn en mag er geen regelmaat in zitten. Als dit wel zo is, is het goed om even met ons te overleggen.

Hartkloppingen

Tijdens de zwangerschap krijgt u ruim een liter meer bloed in het lichaam. Het hart moet vaker kloppen om al het bloed door het lichaam te pompen. Hierdoor kunt u last hebben van hartkloppingen. Dit kan ook in rust voorkomen.

Incontinentie

Incontinentie (=ongewenst urineverlies) ontstaat doordat de bekkenbodemspieren verslappen door de invloed van het zwangerschapshormoon en er meer druk op de bekkenbodem komt door de groei van de baarmoeder. Vooral bij niezen, hoesten en lachen kunt u enkele druppels urine verliezen.
Sommige vrouwen hebben geen last van incontinentie, maar hebben het gevoel alsof er een bal in hun vagina hangt. De verzwakte bekkenbodem is hiervan de oorzaak.
Het is belangrijk dat u de bekkenbodemspieren probeert te trainen door bekkenbodemoefeningen te doen. Soms is het prettig om dit onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut te doen.
Wanneer de klachten na de bevalling aanhouden, is het verstandig om met ons of uw huisarts te overleggen.

Jeuk

Jeuk ontstaat door een veranderde afbraak van rode bloedcellen. Hierdoor komt er meer gal in het bloed terecht en ontstaan er kleine, jeukende pukkeltjes. Vaak zitten deze pukkeltjes op de armen, benen of buik, maar ze kunnen ook over het hele lichaam voorkomen.
Probeer niet te warm te douchen, draag katoenen kleding en gebruik katoenen linnengoed. Bij de drogist en apotheek is mentholpoeder of een lotion op basis van menthol te koop. Dit geeft verkoeling, waardoor de jeuk vaak (tijdelijk) afneemt.

Kortademigheid

Tijdens de zwangerschap ademt u sneller en dieper dan wanneer u niet zwanger bent. Dit komt omdat de borstomvang toeneemt en de longinhoud iets groter is geworden, daarnaast speelt het zwangerschapshormoon hierbij een belangrijke rol. De behoefte aan zuurstof neemt ook nog eens extra toe tijdens de zwangerschap. Aan kortademigheid valt niets te doen; let op dat u niet gaat hyperventileren. Probeer, wanneer u last hebt van kortademigheid, te concentreren op de ademhaling.

Kuitkrampen

Kuitkrampen worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de benen. Vaak wordt de combinatie van kuitkrampen en rusteloze benen genoemd. Het nuttigen van extra calcium (in de vorm van melkproducten) kan helpen. Daarnaast kan een massage van de kuit voor de nacht helpen.

Misselijkheid

Misselijk komt bij veel vrouwen in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap voor. Het ontstaat als reactie op de hoge concentratie zwangerschapshormonen in het lichaam, waar u niet aan gewend bent.
Probeer regelmatig een kleine, lichte maaltijd te nemen en eet niet te vet. Neem ’s ochtends ruim de tijd om op te starten: eet en drink wat voor u opstaat en maak geen overhaaste bewegingen.
Wanneer u gedurende de gehele dag misselijk bent en/of veel moet overgeven, is het verstandig om contact met ons op te nemen.

Obstipatie

Tijdens de zwangerschap wordt de werking van de darmen vertraagd door het zwangerschapshormoon, waardoor er meer vocht uit de ontlasting wordt gehaald. Hierdoor kan obstipatie ontstaan (verstopping, harde ontlasting).
U kunt proberen om de obstipatie te verminderen door rekening te houden met de voeding: drink veel (minimaal 2 liter per dag) en eet vezelrijk (volkorenproducten, pruimen, kiwi’s, peren, rauwkost etc.). Probeer daarnaast veel in beweging te blijven en houd de ontlasting vooral niet op als u aandrang voelt.

Pijnlijke borsten

Sommige vrouwen hebben last van pijnlijke of gespannen borsten. Als gevolg van de zwangerschap neemt de doorbloeding van het borstweefsel toe om de borsten voor te bereiden op het geven van borstvoeding.
Draag een stevige beha, bij voorkeur geen beugelbeha.

Psychische veranderingen

Tijdens de zwangerschap gebeuren er veel dingen in het lichaam en omgeving. Hierdoor en door de bijdrage van de hormonveranderingen, kunt u hinder ondervinden. Voorbeelden zijn:
– intense beleving van de zwangerschap
– veranderde seksuele gevoelens
– in uzelf gekeerd zijn; weinig aandacht voor de omgeving
– angst voor de bevalling (en misschien ook wel het ouderschap)
– veranderingen in de relatie met uw partner

Rugpijn

Rugpijn komt vaker voor aan het eind van de zwangerschap. De oorzaak is vaak de andere houding die u aanneemt, omdat het lichaam uit balans raakt door de buik en het extra gewicht dat u meesleept. Daarnaast verweekt het kraakbeen in het bekken onder invloed van het zwangerschapshormoon.
Probeer goed op uw houding te letten: draag platte schoenen en probeer zo min mogelijk zwaar te tillen, trap te lopen en te stofzuigen.

Seksuele gevoelens

Tijdens de zwangerschap veranderen vaak de seksuele gevoelens. Vaak komt het op het volgende neer:
0-16 weken: over het algemeen minder zin, omdat er angst is voor beschadiging van de vrucht, angst dat er een miskraam ontstaat, misselijkheid en vermoeidheid.
16-32 weken: over het algemeen meer zin, omdat de geslachtsorganen beter doorbloed zijn.
Vanaf 34 weken: over het algemeen minder zin, omdat fysieke problemen om de hoek komen kijken.
Daarnaast kan het zijn dat uw partner zich juist aangetrokken of juist afgestoten voelt tot uw zwangere lichaam.

In de volgende situaties wordt geslachtsgemeenschap afgeraden:
– bloedverlies
– voorliggende placenta
– dreigende miskraam of vroeggeboorte
– gebroken vliezen
– tijdens de bevalling
– zolang je nog bloed verliest na de bevalling

Slecht slapen

Slecht slapen kan vele oorzaken hebben: houdingsproblemen, psychische oorzaken (angst, onrust), vaak moeten plassen, kindsbewegingen, kuitkrampen etc.
Probeer ’s avonds een wandeling voor het slapen gaan te maken, neem een beker warme melk en eventueel een warm bad/douche. Zorg voor voldoende kussens in bed, zodat u een prettige houding kan aannemen. Wanneer u angst of onrust ervaart, is het belangrijk dat u over die gevoelens praat (met uw partner, omgeving en ons).

Spataderen

Spataderen ontstaan door plaatselijke overvulling van een bloedvat. Spataderen komen meestal in het linkerbeen voor, maar worden ook wel genoemd in het rechterbeen en in de schaamstreek. Probeer niet te lang in dezelfde houding te staan of zitten en regelmatig een stukje te lopen. Leg een kussen aan het voeteneind onder de matras, zodat ’s nachts de druk van op de spataderen kan verminderen. Eventueel kunt u steunkousen aan laten meten (via de huisarts) of gebruik maken van spatadertherapie (massage, adres te verkrijgen via de praktijk).

Tandvleesbloedingen

Tandvleesbloedingen kunnen ontstaan doordat de doorbloeding toeneemt en het tandvlees vaak wat opzwelt tijdens de zwangerschap.
Een zachte tandenborstel kan verlichting geven. Ook is het belangrijk dat u uw tanden vaker poetst (minimaal 2 keer per dag). Wij adviseren alle zwangeren on minimaal 1x tijdens de zwangerschap uw tandarts te bezoeken.

Tintelende vingers

Door vochtophoping in de pols kunnen de zenuwen naar de hand toe worden afgekneld. Hierdoor kunt u een tintelend, doof gevoel in de vingers krijgen. Probeer de armen en handen regelmatig te bewegen. Draag eventueel een polsbeschermer om zo veel mogelijk ruimte in de pols vrij te hebben.

Vermoeidheid

Veel vrouwen hebben in de eerste drie maanden last van extreme vermoeidheid. Er gebeurt erg veel in het lichaam en u moet wennen aan de zwangerschap. Probeer toe te geven aan de vermoeidheid. Het wordt vanzelf beter.
Wanneer u op andere tijden van de zwangerschap extreem vermoeid bent, is het verstandig om uw ijzergehalte nogmaals te bepalen. Indien nodig krijgt u dan ijzertabletten van ons voorgeschreven.

Vocht vasthouden

Tijdens de zwangerschap zijn er meerdere oorzaken waardoor u vocht kan vasthouden. Meestal zit het vocht in de benen, soms ook in de handen.
Probeer de benen zo veel mogelijk omhoog te houden, ook in bed (leg een kussen onder het voeteneind van de matras) en masseer ze regelmatig. Neem voldoende lichaamsbeweging (lopen en fietsen). Brandnetelthee is een vochtafdrijvende thee en wil soms helpen, evenals het eten van (rauwe) bleekselderij.

Zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap worden er meer pigmentcellen aangemaakt dan buiten de zwangerschap. Hierdoor wordt u sneller bruin en worden sproeten en pigmentvlekken voller van kleur. Deze verkleuring verdwijnen meestal niet na de bevalling. Probeer daarom direct zonlicht op uw huid te vermijden. Gebruik zonnebrand en beperk het gebruik van de zonnebank.

Zweten

Veel vrouwen hebben het warmer tijdens de zwangerschap. De oorzaak ligt in de doorbloeding van de zweetklieren en de verhoogde uitscheiding van de zweetklieren. Vooral ’s nachts wordt het zweten als hinderlijk ervaren. Draag zo veel mogelijk katoenen kleding.